Vyöhyketerapeuttinen vauvahieronta

Vyöhyketerapiassa hoidetaan vauvan kehoa eri heijastepisteiden kautta koko keholta ja siihen yhdistetään lempeää, rauhoittavaa ja rentouttavaa vyöhyketerapeuttinen vauvahieronta. Hoito vahvistaa suoliston kuntoa, tasapainottaa kehoa, lisää vastustuskykyä ja vähentää usein myös koliikkivaivoja.

Vauvat nauttivat suuresti hieronnasta.

• Helpottaa vatsavaivoja
• Rentouttaa koko kehoa
• Pidentää unia, parantaa unen laatua ja rytmejä
• Luonnonmukainen flunssan hoito ja vastustuskyvyn parantaminen
• Lisää vauvan tyytyväisyyttä

Minkä oireiden hoitamiseen vyöhyketerapeuttista vauvahierontaa käytetään?

Yleensä ottaen vatsavaivat, ummetus, ripuli (aktiivinen vatsa), ilmavaivat, vatsan turvotus ja kouristelu. Moni vauva oireilee epämääräisellä itkulla. Itku voi kestää tuntikausia ja on tuskallista vauvalle ja vanhemmille. Oireilu alkaa usein 2-3 vko iässä ja loppuu 3-4 kk iässä, pitkä aika.

Koliikin syytä ei ole löydetty ja vauvan koliikin hoidossa onkin tärkeää rentouttaminen, kun vauva itkee paljon lihakset jännittyvät ja keho muuttuu jäykäksi. Lihasjännitys aiheuttaa kipuja, huonoa oloa ja levotonta unta. Rentoutunut lapsi nukkuu hyvin ja keho toimii paremmin.

Vatsavaivaiset vauvat ovat usein jäykkiä, mutta rentoutuvat hoidossa hyvin ja saavat nopeasti apua.

Refluksivauvat pulauttelevat paljon. Pitää muistaa, että pulauttelu on myös normaalia vauvoilla. Silent-refluksissa taas vauva nielaisee nousevan maidon ja se jää seilaamaan edestakaisin ruokatorvessa.

Molemmissa tapauksissa kipua aiheuttaa kurkkua ja ruokatorvea polttava maito eli vauvaa närästää. Tämä on hyvin ikävää ja aiheuttaa itkuisuutta.

Vatsavaivojen /refluksin tai atopian/ihottuman taustalla voi olla myös allergia tai suoliston herkkyys jollekin ruoka-aineelle. Äidin on hyvä tarkkailla omaa ruokavaliotaan, koska kaikki mitä äiti syö, päätyy myös imettäessä vauvalle.

Vyöhyketerapeuttista vauvahierontaa käytetään yleensä vauvojen koliikkiin, eli mahakipujen ja suolistokramppien hoitoon, refluksivaivoihin, allergioihin, ummetukseen, unirytmiin, kehon jäykkyyksiin ja kireyksiin sekä levottomuuteen.

HUS:in järjestämä tutkimus vyöhyketerapian vaikutuksista lapsella olevaan koliikkiin julkaistiin syksyllä 2019. Tulokset olivat todella hyvät, 43 % vauvoista koliikki loppui kolmen hoitokerran jälkeen, lopuilla osallistuneista vauvoista suurella osalla oireet vähenivät. Vanhemmat tunsivat hoidon saamisen lapselle rauhoittaneen myös heitä. Tärkeää oli myös todeta tutkimuksesta, että koliikista kärsineen lapsen kanssa ”uskallettiin” lähteä neljän seinän sisältä ulos, joten äitien ja isien sosiaalinen elämä laajeni.